woensdag 3 november 2010

Zusters

Ik kreeg deze tekst per mail van Mag. En omdat ik momenteel zoveel lieve "zussen" om mij heen heb wil ik hem graag delen.Zusters en vriendinnen
(om bij stil te staan)


Op een dag zat een jonge vrouw bij haar moeder thee te drinken. Ze spraken over het leven, het huwelijk, over de verantwoordelijkheden in het leven en de verplichtingen die volwassenheid met zich meebrengt.

De moeder roerde in de thee en zei bedachtzaam tegen haar dochter: "Vergeet je zusters niet. Ze worden steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Hoeveel je ook van je man houdt, hoeveel je ook van de kinderen die je misschien zult krijgen zult houden, je zult altijd je zusters nodig hebben. Denk eraan zo af en toe met ze mee te gaan en dingen met ze te doen. En onthoud dat zusters alle vrouwen betekent. Je vriendinnen, je dochters, je collega's en al je vrouwelijke familieleden. Je hebt vrouwen nodig. Zo is het met vrouwen."


Wat een grappig advies, dacht de jonge vrouw. Ik ben een pasgetrouwde vrouw. Mijn man en het gezin dat we zullen stichten zal zeker alles zijn dat ik nodig heb om mijn leven waardevolte maken.


Toch luisterde ze naar haar moeder. Ze hield contact met haar zusters en maakte ieder kaar meer vriendinnen. Naarmate de tijd verstreek, kwam ze er langzamerhand achter dat haar moeder wist waar ze het over had. Als door de tijd en het leven veranderingen en mysteries in een vrouw groeien zijn "zusters" de steunpilaren in haar leven.


De tijd verstrijkt.
Het leven gebeurt.
Afstand scheidt.
Kinderen groeien op.
Liefde groeit en vergaat.


Geliefde overlijden.
Harten breken.
Ouders sterven.
Loopbanen eindigen.


Maar... "zusters" zijn er, tijd en afstand maken niet uit. Een vriendin is altijd binnen bereik als je haar nodig hebt.


En als je alleen door dat eenzame dal moet gaan, zullen vrouwen in je leven aan de rand staan om je aan te moedigen, voor je te bidden, ten gunste van je tussen beiden te komen en je aan het eind met open armen ontvangen. Soms lappen ze regels aan hun laars en lopen ze naast je. Of komen ze om je eruit te tillen. Vriendinnen, dochters, kleindochters, schoondochters, zusters, schoonzusters, moeders, grootmoeders, tantes, nichten en buurvrouwen, allemaal zegenen ze je leven. De wereld zou niet hetzelfde zijn zonder deze verbondenheid tussen vrouwen.

Toen we dit "avontuur" genaamd vrouwzijn begonnen, hadden we geen idee van de ongelooflijke vreugde en verdriet dat ons te wachten zou staan. Noch wisten we hoe we elkaar nodig zouden hebben en nog steeds nodig hebben.


3 opmerkingen:

Agnes zei

Wat een mooie tekst.
Weet je ook waar het uitkomt?

Groetjes, Agnes

Marit zei

Prachtig! Ik moest meteen aan de boeken van Marilyn French denken - die altijd als "fel feministisch" bekend staan maar in mijn ogen toch vooral over zusterschap gaan. Ook deze tekst is zooo "waar"!

Monique zei

Zo apart dat ik deze tekst nu overal tegenkom... Ik kreeg 'm 4 jaar geleden op een roze A4 tijdens de 1e editie van A Sister's Hope en was altijd nog van plan 'm ooit op mijn blog te zetten.

groetjes van a sister in crime ;)